Religiøse ledere tar psykedelika. For vitenskapen.

En katolsk prest, en Rabbi og en Buddhistmunk går inn i en bar og bestiller hver sin fleinsoppdrink. 

Så langt er tilbakemeldinger fra alle de religiøse lederne av dette har vært veldig verdifulle erfaringer. Ingen av deltagerne har opplevd å bli forvirret eller angrer på å ha deltatt. William Richards, psykolog ved Johns Hopkins

Så langt er tilbakemeldinger fra alle de religiøse lederne av dette har vært veldig verdifulle erfaringer. Ingen av deltagerne har opplevd å bli forvirret eller angrer på å ha deltatt.

William Richards, psykolog ved Johns Hopkins

Som The Guardian skriver kan dette høres ut som første linjen i en veldig dårlig vits. Men det er det ikke. Dette skjer faktisk på ordentlig. Bare ikke i en bar, men i en lab. Forskere ved Johns Hopkins i Baltimore, USA har rekruttert nesten tredve religiøse ledere fra ulike trossamfunn og deler av verden for å delta i en stridige hvor de vil bli gitt psilocybin som er den rusgivende bestanddelen i fleinsopp. 

Ifølge doktor William Richards som er psykolog ved Johns Hopkins og involvert i arbeidet var det å involvere religiøse ledere i forskningen nokså selvsagt. "Ved bruk av psilocybin er mytiske erfaringer så vanlige at det virket som en 'no-brainer' at de ville være av interesse for, om ikke faktisk verdifulle for religiøse ledere."

Forskningen tar sikte på å vurdere om den typen sterke religiøse opplevelser som psykedelika kan gi, gjør lederne mer effektive og tillitsvekkende som religiøse ledere og om det på noen måte endrer deres religiøse tenking,

De fleste organiserte religioner er sterke motstandere av å ta i bruk illegale rusmidler. Forskerne har likevel klart å rekruttere både katolske, ortodokse og presbyterianske kristne prester, en Zen-mink og flere jødiske rabbier til eksperimentet.

Etter først å ha gjennomgått kvalifisering hvor deltagerne har blitt undersøkt av leger og psykologer har de blitt gitt to kraftige doser psilocybin med en måneds mellomrom. Deltagerne gis stoffet og blir så bedt om  å ligge på en sofa med to "turguider" i rommet mens de lytter til religøst beetont musikk for å hjelpe med den religiøse delen av reisen.

"Instruksjonen er at de skal gå innover og samle erfaringer fra sitt indre. Så langt er tilbakemeldinger fra alle de religiøse lederne av dette har vært veldig verdifulle erfaringer. Ingen av deltagerne har opplevd å bli forvirret eller angrer på å ha deltatt." Det sa Richards da han presenterte sin forskning på konferansen Breaking Convention i London for noen uker siden.