Rammeverket for cannabislegalisering i Massachusetts klart

Åtte måneder etter at velgerne i folkeavstemming legaliserte cannabis har lovgiverne i den amerikanske delstaten Massachusetts endelig kommet frem til en avtale om hvordan skattlegging og regulering av legalisert cannabisomsetning skal gjennomføres. Dette gjør at Massachusetts nå er på vei ut av et legalt limbo hvor cannabis er tillat, men hvor ingen har lisens til å selge eller dyrke til annet enn medisinsk bruk.

Klart flertall for legalisering i folkeavstemmingen

Fra 1. juli 2018 vil legalt salg av cannabis starte i delstaten

Kompromisset kommer etter månedsvis med konflikt i delstatens kongress hvor konservative republikanere allierte med Donald Trumps justisminister Sessions har forsøkt å pute kjepper i hjulene for legaliseringen som ble vedtatt av et klart flertall av velgerne i en folkeavstemming i november i fjor.

Skattlegging og regulering av svart cannabisøkonomi har frem til nå stort sett skjedd i det vestlige USA. Massachusetts er den første delstaten på østkysten som gjennomfører full legalisering. Med de mye mindre avstandene mellom byer på østkysten av USA er det ventet at legalisering i Massachusetts vil gjøre det vanskelig for andre delstater i nærheten å opprettholde sin undertrykkende politikk. Allerede i august vil lovgiverne i New York diskutere et innbyggerinitiativ om legalisering etter at delstaten allerede både har legalisert cannabis til medisinsk bruk og avkriminalisert bruk blant rekreasjonelle brukere.

Lovgiverne i Massachusetts har brukt vesentlig lengre tid på å følge velgernes vilje enn tilsvarende delstatskongresser i andre delstater som Washington og Oregon hvor cannabis også ble vedtatt legalisert av velgerne gjennom folkeavstemming i såkalte "reguler og skattlegg" initativer.

Cannabisegalisering har allerede medført en positiv effekt på økonomien i Colorado verdsatt til flere titalls milliarder kroner. Penger som i stor grad har vært brukt på å forbedre skole- og helsetilbudet der. Den forlengede prosessen i Massachusetts har resultert i en forsinkelse på flere måneder før innbyggerne i Massachusetts har kunnet nyte godt av de samme positive effektene.

Under Massachusetts lovgivning vil omsetning av cannabis skattlegges med en sats på 20%. Skatteinntektene vil i hovedsak gå til tiltak for unge og forbedrede helsetjenester for innbyggerne.